Google Workspace for Education en leerlingen

Google Workspace for Education en leerlingen

Jurgen / 15 februari 2022

Sinds 1 september hanteert Google voor minderjarigen die een Google Workspace for Education-account (vroeger GSuite-account) hebben strengere regels dan voordien. Bepaalde diensten zijn beperkt of zelf helemaal niet toegankelijk voor leerlingen. Zo is het bijvoorbeeld voor leerlingen niet meer mogelijk om eens ze aangemeld zijn met hun Workspace-adres (hun mailadres van de school) onbeperkt op YouTube filmpjes te bekijken. Wanneer ze YouTube bezoeken zullen ze de mededeling krijgen dat ze geen toegang hebben:

In het beheer is ingesteld dat onze leerlingaccounts vallen in de categorie “Streng beperkte YouTube-toegang”. Dit komt overeen met kijkers van 9 jaar en ouder.

Je kan de YouTube-beperking omzeilen door de YouTube-link te verwerken in een Classroom-opdracht. Google gaat er dan van uit dat je als leerkracht het filmpje hebt gescreend en geschikt hebt gevonden voor je leerlingen. Werk je met chromebooks en is de Gast-account ingeschakeld dan kunnen leerlingen via die weg nog wel onbeperkt op YouTube.

  • Gebruikers voor wie YouTube uitstaat, kunnen nog steeds ingesloten YouTube-video’s bekijken in Workspace for Education-producten (waaronder Classroom). En alle gebruikers kunnen video’s blijven linken en er een voorbeeld van bekijken in Documenten.
  • Als docenten binnen uw organisatie gebruikmaken van gedeelde YouTube-video’s in Classroom en andere Workspace-producten (zoals Presentaties of Formulieren), moet u de YouTube-service voor de betreffende docenten aanzetten, zodat ze video’s kunnen blijven insluiten. Lees meer informatie over hoe u YouTube kunt aan- of uitzetten voor gebruikers.

Bron: Mailing The Google Workspace Team, “[Actie vereist: Wijzigingen in toegang tot aanvullende services] Vanaf vandaag worden aanvullende services gewijzigd op basis van de op leeftijd gebaseerde toegangsinstelling”, 16/09/2021.

Google raadt scholen aan om ouders een toestemming te laten ondertekenen voor het gebruik van hun diensten. In die overeenkomst wordt uitgelegd welke diensten er allemaal voor educatieve doeleinden gebruikt worden. In de privacy-overeenkomst van de school (onderdeel van de schoolbrochure) wordt er ook verwezen naar het feit dat de school gebruik maakt van bepaalde software en diensten, waaronder GSuite/Google Workspace. De school kan zich de vraag stellen of het nodig is om dan nog eens extra toestemming te vragen en zich afvragen wat dan met ouders die hiervoor geen toestemming willen geven. Meer info en een voorbeeld van zo’n overeenkomst op https://support.google.com/a/answer/6356509 en https://support.google.com/a/answer/7391849

@ LIVOnet dot be