Wat is een Chromebook?

Wat is een Chromebook?

Jurgen / 1 april 2021

In de media verscheen deze week concretere info i.v.m. de Digisprong (zie ook het filmpje van onze onderwijsminister hier). Eén van de dingen die duidelijk werd, was het budget dat uitgetrokken wordt per leerling voor de aanschaf van een toestel in 5de en 6de leerjaar. Dat budget per leerling bedraagt €290. Scholen mogen in principe zelf beslissen of ze voor dit bedrag iPads, laptops, chromebooks, … aanschaffen.


Bron tabel: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/digisprong-veelgestelde-vragen-scholen

Signpost biedt op dit moment met de Asus W202 een kleine Windows laptop aan voor €279: https://signpost.be/nl-be/hardware/laptops-desktops/asus. Verwacht hier natuurlijk geen supersnel toestel maar wel een toestel dat specifiek ontworpen is voor basistaken, met extra bescherming (rubberen rand, morsbestendig toetsenbord) en een batterij duur 11u beloofd mee te gaan.

Wanneer je in het prijssegment rond de €300 verder zou zoeken dan worden ook Chromebooks een interessante keuze. Onderstaand filmpje toont je wat een chromebook is, wat je er wel en wat je er niet mee kan doen.

De site van Coolblue heeft een handige vergelijkingstabel om de keuze tussen een klassieke (Windows)laptop of een chromebook te vergemakkelijken. Je vindt de tabel via deze link:

https://www.coolblue.be/nl/advies/chromebook-of-laptop.html

Een volledige definitie geven van een chromebook is lastig. Er komen steeds mogelijkheden bij en de verschillen tussen laptops en chromebooks worden steeds kleiner. Google/Coolblue geeft deze definitie:

Een Chromebook is een budgetvriendelijk alternatief voor een Windows laptop of MacBook. Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dit betekent dat Windows en macOS programma’s niet werken op deze apparaten, wat niet wil zeggen dat Chromebooks geen voordelen hebben boven andere laptops.

Bij de keuze voor een chromebook moet je steeds in het achterhoofd houden dat klassieke offline programma’s zoals Word, Powerpoint, … niet kunnen geïnstalleerd worden in de klassieke vorm maar wel gebruikt kunnen worden in hun online Office365-variant (hetzij als app of volledig online in de browser). Voor sommige dingen die je nu onder Windows doet via een programma moet je dus op zoek naar een online variant of app die compatibel is met Chrome OS. Sinds enkele jaren kan je de meeste apps die gebruikt kunnen worden op een Android smartphone ook installeren op een chromebook.

Voor de school zijn chromebooks makkelijker te beheren en te onderhouden dan Windows toestellen omdat de meeste instellingen vanop afstand kunnen geconfigureerd worden. Leerlingen melden aan met hun mailadres van de school en komen meteen in hun eigen omgeving terecht: eigen mailbox, eigen Google Drive, eigen apps, eigen (eventueel vooraf ingestelde) bladwijzers, … Door het gebruik van Google Drive kunnen leerlingen op een ander toestel meteen hun documenten raadplegen in Google Drive en verder werken. Dat aanmelden kan ook via een PC of laptop zodat ze thuis kunnen verder werken aan datgene waarmee ze in de klas bezig waren. Er kunnen documenten gedeeld worden, er kan samengewerkt worden in 1 document, via Google Classroom kan de leerkracht taken klaarzetten en opvolgen, …

Door gebruik te maken van de Google Workspace for Education-omgeving (voordien GSuite of Google Apps for Education) heb je al heel wat alternatieven voor de klassieke Windows-programma’s. Onderstaande afbeelding toont per icoontje het alternatief in de Google-omgeving.

Bron afbeelding: https://www.blissfully.com/blog/g-suite-vs-microsoft-office-365/

Het alternatief voor Powerpoint is Google Presentaties.
Het alternatief voor Word is Google Documenten.
Het alternatief voor Excel is Google Spreadsheet.
Het alternatief voor Outlook is GMail.
Het alternatief voor Skype is Google Hangouts/Google Meet.

De online opslagruimte OneDrive van Microsoft heeft Google Drive als tegenhanger.
Reeds bestaande documenten (zoals bv. Word-documenten) kunnen geopend en bewerkt worden in de Google-omgeving.

@ LIVOnet dot be