Werken met profielen in Google Chrome

Werken met profielen in Google Chrome

Jurgen / 3 mei 2020

Wanneer je verschillende Google-accounts gebruikt op een computer onder dezelfde Windows-login, kan het soms voorvallen dat je geen toegang krijgt tot bepaalde onderdelen omdat de andere Google-account nog actief staat in die Google-dienst. Dit kan je oplossen door binnen Google Chrome te werken met gebruikersprofielen. Elk profiel is gekoppeld aan een Google-account en zorgt er automatisch voor dat je niet in het vaarwater komt van andere accounts.

In onderstaand filmpje voegen we 2 (leerling)accounts toe aan de Google Chrome browser. Dit kan ook voor onze leerlingen thuis handig zijn wanneer ook broer en zus via dezelfde computer en Windows-login gebruik moeten maken van GMail, Classroom, Google Drive, … Ook voor leerkrachten kan dit een handig hulpmiddel zijn om het schooladres (@domeinnaamschool.be) en een persoonlijk GMail-adres (@gmail.com) uit elkaar te houden.

Via deze manier van werken blijven ook bladwijzers, opgeslagen paswoorden, internetgeschiedenis, cookies, geïnstalleerde extenties, … gescheiden. Extenties zoals Google Meet Grid View en NOD Reactions moeten dus bij elk profiel apart even geïnstalleerd worden.

Let op dat je gebruik maakt van het icoontje in de adresbalk van Google Chrome. (Je kan ook accounts toevoegen binnen de GSuite-omgeving zelf met het ronde icoontje iets later maar dan heb je nog steeds het probleem dat sommige diensten niet automatisch afmelden). Onderstaande afbeelding toont welk icoontje je moet gebruiken (pijl) en welk niet (kruis). Als je nog niet bent aangemeld met een account zal er i.p.v. een letter een grijs icoontje van een mannetje op die plaats staan (zoals in het begin van het filmpje).

@ LIVOnet dot be