Raspberry Pi 400

Raspberry Pi 400

Jurgen / 12 november 2020

We blijven nog even bij de nieuwigheden in hardware-land met de nieuwe Raspberry Pi 400. Een Raspberry Pi is een klein computertje dat niet werkt op Windows maar op Linux. Linux is net als Windows een besturingssysteem (de software die je computer aanstuurt). Dit wil zeggen dat alles er een beetje anders uitziet dat wat je gewoon bent onder Windows en dat sommige programma’s niet (rechtstreeks) werken onder Linux. Het grote voordeel van de hedendaagse software is dat deze voor een groot deel online gebruikt wordt. Denk aan Google Classroom, GMail, Google Docs, Smartschool, Office 365, … Deze dingen werken allemaal wel op dezelfde manier onder Linux als onder Windows. Verder kan je via de Raspberry Pi ook je programmeerskills verder ontwikkelen en externe apparaten besturen en uitlezen via de zogenaamde GPIO-pins (maar dat lijkt me eerder iets voor de STEM-richtingen in het secundair).

Waar zit de nieuwigheid nu juist? Wel de Raspberry Pi 400 is eigenlijk niet meer dan een toetsenbord met een ingebouwde Raspberry Pi.

Wat je nog nodig hebt is een muis, stroomadapter en een monitor en je bent good to go. De Raspberry Pi heeft ingebouwde WIFI maar kan ook bekabeld van internet voorzien worden.

Voor de richtprijs van om en bij de €85 (enkel Raspberry Pi 400) of €115 voor een kit (met muis, stroomadapter, HDMI-kabel en Beginners Guide) heb je dus een leuk computertje waarmee je online perfect taakjes op Classroom kan uitvoeren, filmpjes kan bekijken op YouTube, bingelen, werken op Scoodle, … of ook offline kan werken in alternatieve programma’s  zoals OpenOffice of LibreOffice.

Momenteel bestaat de Raspberry Pi 400 voor azerty-toetsenborden enkel nog maar in een Franse variant. De letters staat op zo’n Frans azerty-toetsenbord wel op dezelfde plaats als op een toetsenbord met Belgische indeling maar de speciale tekens zoals @, #, … staan op andere plaatsen. Hopelijk brengt de Raspberry Pi Foundation snel een Belgisch toetsenbord want dit lijkt wel iets om op te volgen voor gebruik in de lagere school als alternatief voor een Chromebook of bij het vervangen van een computerklas bij het ontbreken van budget (monitoren kunnen nl. gerecycleerd worden als ze via HDMI kunnen aangesloten worden).

Bron: https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-400/
Foto’s: https://www.raspberrypi.org

Reageer op dit bericht

@ LIVOnet dot be