Over knippen en plakken: klembordgeschiedenis

Over knippen en plakken: klembordgeschiedenis

Jurgen / 21 januari 2020

Knippen, kopiëren en plakken in Windows is waarschijnlijk voor elk van ons niet onbekend. Sneltoetscombinaties CTRL+X, CTRL+C en CTRL+V zijn ook al goed ingeburgerd, zowel bij leerkrachten als bij sommige leerlingen. Hoog tijd dus om een extraatje toe te voegen. Vind je het ook vervelend dat je enkel het laatst gekopieerde of laatst geknipte kan plakken? Daar is sinds update 1809 van Windows 10 verandering in gekomen met de klembordgeschiedenis. De naam zegt het zelf: het klembord kan nu ook een lijstje bijhouden met dingen die je voordien al geknipt of gekopieerd had. Uit dat lijstje kan je dan aangeven wat je op dat moment wil recycleren.

Om gebruik te kunnen maken van de klembordgeschiedenis moet je deze eerst éénmalig activeren. Dit doe je door op het Start-icoontje te klikken en klembordinstellingen in te typen (er verschijnt een zoekvak wanneer je start met typen bij het uitgeklapte Start-menu). Open daarna het configuratieprogramma “Klembordinstellingen”:

Zet het knopje bij “Klembordgeschiedenis” op Aan:

Alles wat je nu knipt of kopieert kan je nu plakken via de sneltoetscombinatie Windows +V. Je krijgt dan een lijstje waaruit je kan kiezen wat er geplakt moet worden:

Het laatste item plakken blijft gewoon werken via de toetsencombinatie CTRL+V.

Opgelet: bovenstaande werkt enkel vanaf versie 1809 van Windows 10. Je kan je versie checken door het Start-menu te openen en winver in te typen en het commando te laten uitvoeren via enter:

Als het getal bij versie groter is dan of gelijk is aan 1809 dan zou bovenstaande moeten lukken.

@ LIVOnet dot be