Google Meet: geavanceerde functies stoppen op 30 september

Google Meet: geavanceerde functies stoppen op 30 september

Jurgen / 21 september 2020

Bij het uitbreken van de coronapandemie had Google vorig schooljaar enkele van zijn Premium-functies in Google Meet gratis ter beschikking gesteld voor GSuite for Education-abonnementen. Deze functies zijn enkele keren verlengd maar hier komt nu op 30 september een einde aan.

Concreet gaat het over het volgende:
– Meets kunnen vanaf 1 oktober maximum 100 deelnemers hebben
– Live streaming wordt uitgeschakeld
– Opnames van Meets kunnen nog slechts 30 dagen gedeeld worden, enkel binnen de gebruikers van hetzelfde domein.
– Opnames van Meets kunnen niet meer gedownload worden

Wil je dus filmpjes maken die je ook volgend jaar nog kan gebruiken dan is het interessanter om Loom of Screencastify te gebruiken.

De volledige melding kan je hieronder nalezen:

Beste G Suite-beheerder,

Hierbij willen we u laten weten dat de kosteloze promotieperiode voor toegang tot grotere vergaderingen en livestreaming in Google Meet afloopt op 30 september 2020. Vergaderingen die zijn opgenomen tijdens de promotieperiode, blijven wel in de Drive van de betreffende eigenaar staan.

Eerder dit jaar hebben we geavanceerde Google Meet-functies aangeboden die normaal alleen beschikbaar zijn in G Suite Enterprise for Education. Alle G Suite for Education-klanten, overal ter wereld, konden deze functies zonder kosten gebruiken tot en met 30 september 2020, zodat scholen en docenten in contact konden blijven met leerlingen. Deze premium functies waren onder meer:

  • Grotere vergaderingen tot 250 deelnemers
  • Livestreaming voor maximaal 100.000 kijkers binnen uw domein
  • Vergaderingen opnemen in Google Drive* om ze te delen met mensen die niet aanwezig kunnen zijn

De mogelijkheid om premium opnamen te maken was onderdeel van de oorspronkelijke Meet-promotie en blijft voorlopig zonder extra kosten beschikbaar, zodat lesmateriaal toegankelijk blijft. Dit blijft zo tot later dit jaar een nieuwe functie voor tijdelijke opnamen beschikbaar komt voor alle G Suite for Education-klanten. Vanaf dan zijn premium opnamen alleen nog maar beschikbaar voor G Suite Enterprise for Education-klanten.

Wat betekent dit voor mijn school of instelling?

Vanaf 1 oktober 2020 krijgt u weer de standaard Meet-functies van G Suite for Education als uw domein geen G Suite Enterprise for Education heeft:

  • Vergaderingen tot 100 deelnemers
  • Geen livestreaming
  • Inbeltoegang tot vergaderingen (alleen VS)
  • Ondertiteling (gestart door gebruikers)

Wat zijn tijdelijke opnamen?

Het maken van tijdelijke opnamen is een nieuwe functie die gratis wordt toegevoegd aan G Suite for Education. Hiermee kan elke host van een vergadering de vergadering opnemen en deze opname maximaal dertig dagen delen in zijn of haar domein. Daarna verloopt de video. Niet iedereen heeft even goede toegang tot internet, dus tijdelijke opnamen zorgen ervoor dat deelnemers een les of vergadering kunnen bekijken als ze er niet bij konden zijn. Tijdelijke opnamen kunnen niet worden gedownload of gedeeld buiten het domein van de host. G Suite Enterprise for Education-klanten blijven toegang houden tot premium opnamen.

Wat moet ik doen?

  • Als u de volledige, geavanceerde Meet-functionaliteit wilt blijven gebruiken na 30 september 2020, neemt u contact op met een specialist die u kan helpen met upgraden naar de G Suite Enterprise for Education-versie.
  • Als u G Suite Enterprise for Education kosteloos wilt uitproberen voordat u deze aanschaft, kunt u de proefperiode van dertig dagen activeren in uw Beheerdersconsole. Daarvoor gaat u naar ‘Facturering’ > ‘Meer services gebruiken’ in de navigatieopties aan de linkerzijde.
  • Doet u dit niet, dan beschikt u vanaf 1 oktober 2020 niet meer over de Google Meet-functionaliteit voor grotere vergaderingen en livestreaming. U keert dan terug naar de oorspronkelijke functionaliteit van de G Suite-versie die uw school of instelling op dat moment heeft. We raden u aan om uw gebruikers te informeren over deze wijzigingen in het geval ze livestreams hebben gepland voor een latere datum.

Veelgestelde vragen

Welke Google Meet-functies voor videovergaderingen heeft mijn G Suite-versie?

Als u de functionaliteit van de verschillende G Suite for Education- en G Suite Enterprise for Education-versies wilt vergelijken, kiest u de versie die het beste past bij uw school of instelling.

Kunnen gebruikers na 30 september 2020 pas weer vergaderingen opnemen nadat het mogelijk wordt om tijdelijke opnamen te maken?

We verlengen de toegang tot premium opnamen totdat het voor alle Education-gebruikers mogelijk is tijdelijke opnamen te maken.

Wat betekent dit voor G Suite Enterprise for Education-gebruikers?

Een gebruiker met een G Suite Enterprise for Education-licentie kan onbeperkt premium opnamen blijven gebruiken. Als een domein echter een beperkt aantal G Suite Enterprise for Education-licenties heeft, hebben docenten zonder licentie geen toegang tot premium opnamen meer nadat de functie voor tijdelijke opnamen is vrijgegeven. Vanaf dan hebben ze alleen toegang tot tijdelijke opnamen.

Vanaf wanneer zijn tijdelijke opnamen beschikbaar?

Dat is nog niet precies bekend, maar ons doel is dat tijdelijke opnamen voor het eind van het jaar beschikbaar zijn voor alle Education-gebruikers. We stellen u op de hoogte voordat deze functie wordt vrijgegeven.

…/…

Met vriendelijke groet,

Team G Suite for Education

Bron: Mailing The GSuite Team, 02/09/2020 (ENG) en 23/09/2020 (NED)

@ LIVOnet dot be