Je bestanden back-uppen met Google Backup and Sync

Je bestanden back-uppen met Google Backup and Sync

Jurgen / 2 juni 2020

In dit bericht wordt getoond hoe je het programma Google Backup and Sync kan instellen om je bestanden veilig te stellen in de vorm van een back-up in je Google Drive. Reeds eerder kwam de 3-2-1-back-up-regel ter sprake als richtlijn voor goede back-ups. Deze houdt in dat je van elk bestand 3 versies hebt op 2 verschillende opslagmedia waarvan 1 medium zich buitenhuis bevindt.

In onderstaande filmpje wordt getoond hoe je het programma download, installeert en koppelt aan je Google Drive. De reden dat we hier gebruik maken van Google Backup and Sync en niet van Google File Stream (zie ook het bericht hier) is dat via het eerste programma elk bestand ook nog eens fysisch op je harde schijf staat waardoor het dus ook beschikbaar is zonder dat er een internetverbinding is (offline). Verder wordt er getoond hoe je je eigen bestanden (momenteel waarschijnlijk bewaard onder Mijn documenten) kan toevoegen.

Het uploaden van al die eigen documenten kan een hele poos in beslag nemen. Dat is een éénmalig werkje waar je door moet. Zet dit bijvoorbeeld ‘s morgens in gang en controleer regelmatig via het wolkje naast het klokje hoe ver Google Backup and Sync gevorderd is. Het is geen probleem om dit proces te onderbreken (je toestel uit te schakelen), het programma zal de volgende keer als het toestel online komt de resterende bestanden verder synchroniseren. Zoals dat ook bij offline opslag het geval is, bedenk je best een goede logische mapstructuur om snel bestanden terug te vinden. Binnen Google Drive kan je ook via het zoekschermpje werken om bestanden terug te vinden.

Is de synchronisatie voltooid? Maak er dan een gewoonte van om alles rechtstreeks in je Google Drive te bewaren en niet langer onder Mijn documenten, je bureaublad of waar dan ook. Zo heb je steeds zowel op je computer als in de cloud (Google Drive) een versie van al je documenten. Bijkomend voordeel is dat je dit bestand ook vanop locatie kan raadplegen, downloaden, bijwerken en delen met collega’s of externen. In onze GSuite for Education-accounts krijgen we opbeperkte opslag (fair use policy) in Google Drive waardoor je die opslag ook kan gebruiken als archief.

De link om het Google Backup and Sync-programma te downloaden is: https://www.google.com/intl/nl_ALL/drive/download/backup-and-sync/

@ LIVOnet dot be