De comeback van Internet Explorer?

De comeback van Internet Explorer?

Jurgen / 24 januari 2020

Met welke browser doe jij het? De kans is groot dat het Google Chrome of Firefox is. Daar waar vroeger onder Windows steevast naar het blauwe E-tje gegrepen werd om via Internet Explorer te surfen lijkt deze browser in de vergetelheid geraakt te zijn. Microsoft probeerde het bij de lancering van Windows 10 nog door Internet Explorer een update en een nieuwe naam te geven met Microsoft Edge maar de browser bleek traag, minder performant en dus minder populair dan Google Chrome en Firefox. Volgens Wikipedia heeft Edge op dit moment een marktaandeel van 4,5% tegenover 68,9% voor Google Chrome op laptops en desktops. Firefox met 9,2% en Safari met 8,6% vervolledigen de top 4.

Maar daar komt misschien terug verandering in… Microsoft lanceerde namelijk enkele weken geleden een nieuwe versie van Edge die gebaseerd is op Chromium. Chromium is het open-source project van Google en vormt in feite ook de motor van de Google Chrome-browser.

Normaal krijg je de nieuwe versie automatisch binnen via de updates van Windows 10 maar als je niet kan wachten dan is de browser manueel te downloaden via https://support.microsoft.com/nl-be/help/4501095/download-the-new-microsoft-edge-based-on-chromium

Microsoft zelf zegt het volgende over haar nieuwe browser:

Met snelheid, prestaties, beste compatibiliteit in zijn klasse voor websites en extensies, en ingebouwde privacy- en beveiligingsfuncties, is dit de enige browser die je ooit nodig hebt.

Een handigheidje binnen de nieuwe versie van Edge is het laten voorlezen van webpagina’s. Je surft naar een pagina, klikt rechts boven op de drie puntjes om het menu uit te klappen en je klikt op “Hardop voorlezen” of je klikt met de rechtermuisknop op de tekst van de webpagina en je kiest “Hardop voorlezen“.

Via het menu:

Via de rechtermuisknop:

Je krijgt bovenaan de webpagina een balkje waar je nog wat aanpassingen kan doen aan bv. snelheid, stem, …

Wil je ergens halverwege een pagina laten voorlezen klik dan op de tekst terwijl het voorlezen al bezig is of selecteer het stuk waar het voorlezen moet starten.

Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje van Menno Schoone:

@ LIVOnet dot be