Micro:bit

Micro:bit

Jurgen / 1 december 2019

De Micro:bit is een toestelletje dat in het Verenigd Koninkrijk door de BBC is bedacht voor gebruik in het onderwijs. Het is een klein printplaatje dat je via USB of Bluetooth verbindt met je computer en waar je programma’s naartoe kan sturen. De programma’s maak je in een Scratch-achtige omgeving en is dus ideaal als vervolg op het leren programmeren met Scratch.

De Micro:bit bevat o.a. enkele knopjes, 25 programmeerbare LED-lichtjes, enkele sensoren (o.a. bewegingssensor, kompas, …) en pinnen die je kan programmeren. Micro:bits kunnen ook onderling communiceren. Een volledig overzicht van de onderdelen en mogelijkheden is te vinden op https://microbit.org/nl/guide/features/.

De prijs van een Microbit ligt tussen de €20 en €25 voor een startpakket (Microbit, USB-kabel en batterijpack om programma zelfstandig zonder USB-koppeling te laten lopen). Een losse Microbit vind je al voor zo’n €17. Voor scholen zijn ze ook verkrijgbaar in een 10-pack (€190). In dit pack zitten 10 startpakketten.

Het programmeerwerk zelf gebeurt bv. in de Microsoft MakeCode-editor. Deze lijkt fel op de Scratch-programmeeromgeving. Het verschil met Scratch is dat je met de Micro:bit ook echt iets ziet gebeuren in de fysieke wereld (ledjes die branden in bepaald patroon, tekst die rollend via de ledjes verschijnt, …).

Via CodeScool(gratis login aanvragen via ICT-co) of Skillsdojo kan je uitgewerkte opdrachten terugvinden voor de Micro:bit.

Ook op de website van de MakeCode-editor vind je geleide opdrachten:

De Micro:bit uitgelegd in een filmpje van 2 minuutjes:

 

Een eerste projectje met de Micro:bit:

@ LIVOnet dot be