Filmpjes op YouTube plaatsen

Filmpjes op YouTube plaatsen

Jurgen / 16 oktober 2019

In de meeste van onze scholen maken we gebruik van de fotogalerij van onze hostingfirma One.com om foto’s op de schoolwebsite te laten verschijnen. Deze fotogalerij zou in principe ook filmpjes moeten aanvaarden maar bij One.com zijn ze nogal kieskeurig in het formaat waarin die filmpjes aangeleverd worden. Vandaar dat filmpjes beter op YouTube gezet worden en op de schoolwebsite via een zogenaamde embed-code het filmpje wordt toegevoegd.

Al onze leerkrachten kunnen via hun Google-account filmpjes op YouTube zetten. Hierbij is het belangrijk om volgende dingen in het achterhoofd te houden:

  • – is er toestemming van de ouders om mediamateriaal, waarop deze kinderen te zien zijn, te publiceren?
  • – zet ik het filmpje volledig openbaar zodat het opgezocht kan worden via zoekmachines en de zoekfunctie in YouTube of zet ik het verborgen zodat enkel personen die de link hebben (bv. via de schoolwebsite) het filmpje kunnen bekijken?
  • – gebruik ik in mijn filmpje muziek of ander materiaal waar copyrightrechten op gelden?

Procedure:

  1. 1. Meld aan als leerkracht met je mailadres van de school op www.gmail.com
  2. 2. Klik rechts boven op het knopje met de 9 vierkantjes en klik in het lijstje dat verschijnt op YouTube (mogelijk moet je klikken op Meer op het YouTube-icoontje te zien):
  3. 3. Je wordt doorverwezen naar de YouTube-website. Klik bovenaan rechts op het camera-icoontje met het plusteken:
  4. 4. Kies Video uploaden:
  5. 5. Het is geen slecht idee om de video als verborgen te zetten op YouTube. Enkel mensen die de link kennen/hebben (bv. via de schoolwebsite) kunnen het filmpje dan bekijken. Maak je keuze uit het lijstje en klik op de grote grijze pijl boven “Bestanden selecteren om te uploaden”:
  6. 6. Zoek op je computer naar het (de) filmpje(s) die je wil toevoegen en wacht tot het uploaden voltooid is. Je kan tijdens het uploaden een titel, omschrijving en tags (trefwoorden) toevoegen aan je filmpje(s). Klik na het uploaden op Gereed:
  7. 7. Je krijgt een link die je kan doorgeven aan de webmaster van de schoolwebsite of zelf kan verwerken in bijvoorbeeld werkblaadjes of Classroom-opdrachten:

@ LIVOnet dot be