Afstanden en oppervlaktes meten met Google Earth

Afstanden en oppervlaktes meten met Google Earth

Jurgen / 26 september 2019

Al onze scholen beschikken over Google Accounts, zowel voor leerkrachten als voor leerlingen (op vraag). Eén van de diensten die rechtstreeks vanuit de Google-account bereikbaar is, is Google Earth. Je meldt je aan met je Google-account van de school en klikt in de rechterbovenhoek op de 9 witte vierkantjes. Misschien moet je ook nog even op “Meer” klikken om het icoontje Google Earth te vinden.

Het laden van de volledige wereld duurt even (met steeds een andere leuke animatie tijdens het wachten). De eerste keer dat je Google Earth start krijg je een kleine rondleiding met de mogelijkheden.

Je kan gewoon plaatsen opzoeken via het vergrootglas en bv. boven je gemeente vliegen maar je kan door het mannetje in de rechter onderhoek op 1 van de straten te zetten (blauw ingekleurd wanneer je het mannetje sleept) ook door de straten bewegen via Google Street View. Door terug op het gele mannetje te klikken schakel je Street View uit.

Een andere leuke toepassing is het meten van afstanden met Google Earth (schakel Street View terug uit indien die nog actief is) en zoek dat wat je wil opmeten. In onderstaand voorbeeld meten we de lengte van de speelplaats. Je klikt hiervoor aan de linkerkant op de meetlat, klikt op de beginpositie om te beginnen meten en je klikt op de eindpositie:

Wil je de oppervlakte of de omtrek laten bepalen? Dat kan ook. Klik verder om extra meetpunten uit te zetten, van zodra je terug het startpunt aanklikt wordt de oppervlakte van de uitgezette figuur berekend:

 

@ LIVOnet dot be